Aromaterapi

Aromaterapi är en holistisk, kompletterande form av hälsovård. Idag är den främsta behandlingsformen en helkroppsmassage med eteriska oljor men du kan använda de i din dagliga rutin hemma med bad, aromalampor och rumssprayer så väl som i din hudvård, matlagning och rengöringsmedel.


Intresset för naturlig, växtbaserad läkekonst, ledde i den moderna världen till utvecklingen av våra dagars aromaterapi. Den franske kemisten René Gattefossé experimenterade på 1920-talet med de eteriska oljorna och insåg deras enorma läkande förmåga. Efter att ha bränt handen i en olycka doppade Gattefossé ner armen i eterisk lavendelolja. Lavendelns mirakulösa effekt på brännsåren drev honom att fortsätta forska eteriska oljor. Forskningen togs sedan även upp av doktor Jean Valnet som framgånsrikt behandlade psykiatriska patienter för emotionella och psykologiska skador. Marguerite Maury gjorde också en banbrytande utveckling av oljorna inom skönhetsvård och vitaliseringsterapi. 


Människan har använt sig av eteriska oljor sedan världens stora tidiga civilisationer för att läka sinne, kropp och själ. Genom att observera vilka växter sjuka djur åt insåg våra förfäder att man kunde lindra symtomen på en rad olika åkommor genom att äta vissa sorters rötter, bär eller blad. Nya upptäckter och knep lades ihop av medicinmän och kvinnor till en stor kunskap som med tiden omvandlades till dagens örtmedicin. Man upptäckte att man genom att bränna kvistar och blad från vissa plantor kunde få spännande effekter, varav vissa rent av botade sjukdomar. Aromaväxternas värdefulla magiska natur hedrades genom att bränna som offergåva till deras gudar. Idag utövas samma princip i tempel i öst tillägnade hinduismens och buddhismens gudomligheter.​


Eteriska oljor

Växternas ande och själ

Aromatiska växter producerar doftande essenser i sekretoriska celler. De gör det med hjälp av näringsämnen från jord och vatten samt ljus och värme från solen. Hos många aromatiska växter ligger de sekretoriska cellerna nära ytan, placerade i blommor och blad som gör att de frigör doften i luften. Skönheten och magin hos dessa essenser brukar kallas för aromatiskt hjärta, livskraft eller energi och ibland för växtens ande eller själ.

När aromatiska växter destilleras (vanligen med hjälp av ånga) genomgår essenserna subtila kemiska förändringar och förvandlas till eteriska oljor. De är mycket koncentrerade och starka och därför späds de oftast ut med en basolja.


Hur verkar eteriska oljor?

Eteriska oljor är lättflyktiga oljor, vilket innebär att de avdunstar så snart de kommer i kontakt med luft. Så oavsett vilket sätt man använder eteriska oljor så kommer man alltid andas in en del av den.

I lungorna

När vi andas in luft under en aromamassage, från diffuser, bad eller annat sätt, så andas vi även in partiklar av de eteriska oljorna. Denna blandning av luft och eteriska oljor färdas längs luftstrupen och vidare ner i lungorna. Inne i lungorna finns pyttesmå ballongformade luftsäckar som kallas lungblåsor, eller alveoler. Runt dom löper mycket små blodkärl som transporterar gaser. Det innebär att slaggprodukter byts mot syre och partiklar från eterisk olja.

På huden

Under till exempel en aromamassage täcks huden med en basolja som är blandad med eterisk olja. Eftersom huden är halvgenomtränglig, och kan absorbera och utsöndra vissa substanser med liten molekylär struktur, dras oljorna in i kroppen genom huden.

I kroppen

När partiklarna från den eteriska oljan väl tagit sig in i kroppen cirkulerar de runt i blodomloppet och förs till olika organ i kroppen. De flesta eteriska oljor från rosor kan till exempel stötta livmodern. Inne i kroppen tar sig rosenoljepartiklarna fram till livmodern och kan ha en avgörande effekt på den.

För sinnet

Eteriska oljor har även starka mentala, emotionella och psykologiska effekter. Till exempel kan lavendel upplevas lugnande, bergamott sinnesuppiggande och pepparmint uppiggande. Eteriska oljor är levande och dynamiska ting snarare än livlösa substanser. Det beror på att de innehåller den aktiva livskraften hos de växter de hämtats från. Växter och människor är alla naturens barn och hämtar näring ur samma livskraft. Den fina och spröda komplexiteten hos eteriska oljor kan inte kopieras syntetiskt med icke-organiska kemikalier. Det är därför eteriska oljor påverkar vårt humör och våra känslor medan syntetiska parfymer inte gör det.


Naturliga och syntetiska oljor

Många av de kemiska föreningar som finns i eteriska oljor går att framställa på syntetisk väg. Syntetiska produkter bearbetas och processas och kan vara skadliga för våra hälsa och miljö. EU har förbjudit ungefär 1300 ingredienser men okunskap och ofullständiga regelverk gör att det finns fortfarande produkter med skadliga ingredienser. Dessa ofullständiga regelverk gör också att att företag kan påstå att deras olja är 100% ren och/eller inte utspädda med vatten.

Naturliga eteriska oljor innehåller stor mängd växtmolekyler medan syntetiska endast innehåller kemiskt framställda doftämnen. De syntetiska oljorna blandas dessutom med petroleumbaserade lösningsmedel, utfyllnadsmedel och kemiska doftförstärkare vilket är skadligt för vår hälsa. Dessa utfyllnadsämnen behöver inte skrivas ut på innehållsförteckningen utan går under samlingsbenämningen parfym. 

Det bästa för dina hälsa och vår miljö är därför att välja rena eteriska oljor som inte innehåller något annat än växtens naturliga ämnen. Jag litar på Young Livings produkter och de har dessutom en seed to seal stämpel som säkerställer att varje enskild process från att plocka frön till att förbereda jorden, till skörd och till destillation görs enligt standard för styrka och terapeutisk kvalitet.